суббота, 20 апреля 2013 г.

Sistemul "back up" a sistemului de operare Windows



Sistemul "back up" a sistemului de operare Windows

Securitate Windows: Backup si restaurare

1. Importanta utilizarii uneltelor de backup
a) Preambul
Backup-ul (salvarile de siguranta ale informatiilor de pe hard disk-urile locale) reprezinta una dintre cele mai comune metode de protectie impotriva pierderii datelor. Primele aplicatii automatizate pentru back-up-ul integral al datelor au aparut in urma cu mai bine de 20 de ani iar Microsoft a integrat in fiecare versiune a Windows o astfel de aplicatie. Pornind cu Windows Backup din Windows 95 si pana la actualul Windows Backup and Restore Center din Windows Vista / Windows 7, aceste aplicatii au cunoscut o puternica dezvoltare atat prin prisma functionalitatii cat si din punct de vedere al interfetei grafice si a usurintei in utilizare. Specialistii in securitatea informationala recomanda backup-ul ca pe o activitate menita sa protejeze atat impotriva pierderilor de date cauzate de defectiuni sau eroarea utilizatorului cat si pentru a proteja impotriva amenintarilor de tip virus, troian, spyware etc.
Acest ghid va analiza o serie de solutii de tip backup and restore disponibile pentru platforma Microsoft Windows. Aplicatiile sunt fie comerciale, ce pot fi achizitionate on-line, fie gratuite, de tip freeware sau sub licenta GPL. Pentru utilizatorii sistemelor de operare alternative, exista o serie de aplicatii integrate in sistemul de operare ce pot facilita operatiunile de back-up and restore, cum ar fi, spre exemplu, TimeMachine din Mac OS X.
b) Backup pentru aplicatii si date versus backup pentru intreg hard-disk-ul
Pana la aparitia Windows Vista si implicit a Backup and Restore Center, solutiile de backup integrate in OS se rezumau la a salva doar datele aplicatiilor instalate pe suporti optici externi, de cele mai multe ori. Aceasta metoda de salvare a datelor faciliteaza backup-ul incremental unde dupa crearea unei imagini “de baza” a sistemului, urmatoarele rulari salveaza in acel backup doar fisierele ce au fost modificate in vreun fel de utilizator de la ultima rulare a programului de backup. Un avantaj substantial al acestui tip de backup, la momentul aparitiei acestor solutii, il reprezenta spatiul ocupat pe disc de catre imaginea de backup, care de cele mai multe ori nu depasea cativa zeci de megabytes. Odata cu ieftinirea considerabila a mediilor de stocare, atat optice cat si magnetice, aplicatiile de backup permit utilizatorului sa salveze o “imagine” in oglinda a hard-disk-ului, la orice moment, pe un suport extern (DVD, BluRay, HDD Extern, Stick de memorie etc.). Punand in balanta cele doua practici am identificat urmatoarele plusuri si minusuri, de ambele parti:
Backup-ul aplicatiilor si a datelor:
+spatiul ocupat este relativ mic
+timpul necesar unui backup complet al datelor este redus
+backup-urile subsecvente pot fi rulate incremental
-restaurarea datelor presupune reinstalarea in prealabil a sistemului de operare, a driverilor si a aplicatiilor
-in cele mai multe cazuri, arhiva in care este stocat backup-ul nu este criptata, nici protejata prin parola si poate fi compromisa cu usurinta de virusi si malware
Backup-ul intregului hard-disk:
+creeaza o imagine “in oglinda” a hard disk-ului din sistem, prin copierea bit cu bit a informatiilor pe un al doilea hard-disk sau suport optic suficient de incapator
+restaurarea este foarte facila, fara sa mai fie nevoie de instalarea in prealabil a sistemului de operare, aplicatii si driveri
+imaginile de backup pot fi criptate pentru a fi protejate eficient impotriva virusarii sau a accesarii fara drept.
+in cele mai multe cazuri, aplicatiile de backup si restore permit crearea unui mediu bootabil – disc optic sau stick de memorie USB pentru initializarea sistemului in vederea restaurarii imaginii de backup. In acest fel, intregul proces este perfect autonom si independent de existenta unui sistem de operare preinstalat
-spatiul ocupat de imagine va fi aproximativ egal cu spatiul ocupat pe HDD-ul de pe care se salveaza imaginea
-procesul de backup si restaurare poate dura cateva ore, in functie de cantitatea de date ce trebuiesc salvate precum si de performantele sistemului.
c) Windows System Restore
Incepand cu Windows XP, Microsoft a integrat o aplicatie ce permite salvarea automata a acelor fisiere ale sistemului de operare si aplicatii fara de care PC-ul nu ar mai porni. Windows System Restore ruleaza ca si proces separat de aplicatiile curente si va efectua salvari de tip backup pentru fisierele de sistem, de fiecare cand acestea sunt incarcate in memorie pentru a fi modificate. Astfel, puteti restaura sistemul de operare din diverse puncte de Restore (Restore Points), afisate de aplicatie in formatul unui calendar, in functie de simptomatica sistemului dumneavoastra. Consideram foarte utila aceasta aplicatie prin prisma potentialului sau de diagnosticare a sistemului: daca dupa instalarea unei aplicatii sau dupa modificarea unor setari ale sistemului de operare, aceasta nu mai functioneaza in parametrii optimi sau chiar deloc, utilizatorul poate restaura sistemul asa cum era inainte de operatiunea ce a condus la coruperea acestuia. System Restore poate fi accesat din Start-Programs-Accesories-System Tools-System Restore pentru a restaura sistemul din backup-urile deja existente sau pentru a creea un nou punct de restaurare:
d) Sfaturi pentru pastrarea imaginilor de backup in siguranta
Aplicatiile de backup permit alegerea mediului pe care imaginile de backup vor fi salvate. In cazul aplicatiilor pe care le vom prezenta in acest tutorial, recomandam urmatoarele:
-salvati imaginile de backup pe un hard disk extern, activand functia de criptare a fisierelor-imagine
-salvati o imagine a sistemului de operare imediat dupa instalarea acestuia, a driverelor de sistem si a aplicatiilor principale. Utilizati aceasta imagine ca si punct de referinta, in situatiile in care doriti reinstalarea sistemului de operare: puteti restaura imaginea de referinta oricand, procesul de restore dureaza mult mai putin decat instalarea completa a unui sistem Windows si mai mult, va scuteste de reinstalarea driverilor de sistem si a aplicatiilor uzuale.
-daca aveti aceasta posibilitate, arhivati imaginea de back-up si pe medii optice de tip DVD sau BluRay.

2. Solutii pentru backup si restore
a) Windows Backup and Restore Center pentru Windows Vista si Windows Seven
Unealta integrata in sistemele Vista Enterprise si Ultimate, precum si in Seven Enterprise si Ultimate este un punct de plecare util celor ce doresc sa realizeze imagini complete ale partitiilor de boot, folosind strict uneltele puse la dispozitie de sistemul de operare.
Aplicatia se lanseaza din Start-Control Panel-Windows Backup and Restore Center si pune la dispozitia utilizatorului doua optiuni pentru realizarea backup-ului: Automatic Backup, ce permite salvarea datelor aplicatiilor instalate precum si a fisierelor create de utilizatori si Complete Backup ce permite salvarea unei copii 1:1 a partitiilor de pe hard disk. In primul caz, utilizatorul poate efectua backup-uri incrementale, asa cum am descris mai sus iar fisierele backup pot fi salvate inclusiv pe hard disk-ul calculatorului.
A doua optiune permite crearea unei imagini complete a intregului hard-disk sau doar a unei partitii a acestuia. Imaginea poate fi salvata pe orice mediu de stocare extern. Restaurarea din backup presupune existenta DVD-ului de instalare al Windows-ului.
Recomandam efectuarea unui backup complet imediat dupa instalarea sistemului de operare, a driverilor si aplicatiilor. Imaginea de backup poate fi salvata pe un hard disk extern iar restaurarea acesteia poate fi pornita atat din Backup and Restore Center cat si din optiunile de restaurare ale DVD-ului de instalare a Windows Vista, in cazul in care computerul nu mai porneste normal. Notabila este absenta optiunilor de criptare a imaginii de backup, asa ca recomandam ca imaginea de backup sa fie pastrata intr-un loc sigur.
Aplicatia permite si realizarea de backup-uri cu salvarea imaginii pe alte PC-uri din retea. Optiunea Network Backup permite utilizatorului sa aleaga calea in retea catre un server de fisiere sau catre un alt PC, cu suficient spatiu disponibil pentru a gazdui imaginea de restaurare.
b) Paragon Drive Backup Personal
Paragon Software propune
o solutie comerciala de tip complete backup and restore ce ofera utilizatorului o serie de facilitati de care solutia integrata de la Microsoft nu dispune:
+posibilitatea de criptare a imaginii de backup
+suport nativ pentru scrierea pe discuri BluRay si HD-DVD
+Adaptive Restore – tehnologie ce permite restaurarea imaginii de backup si pe alte sisteme, avand chiar componente hardware diferite. Paragon Drive Backup Personal va atasa imaginii de backup o arhiva cu drivere pentru cele mai intalnite componente si le va instala automat, pe noul sistem, imediat dupa restaurare
+Posiblitatea de a creea un CD/DVD sau Stick USB bootabil, de pe care poate fi pornit calculatorul pentru a restaura imaginea
+Suport pentru a salva imagini de backup in retea, pe servere de fisiere cu tehnologie Microsoft, Linux sau Mac OS X Server
+Posibilitatea de a efectua operatiunile de complete backup direct de pe CD/DVD/USB Stick bootabil, fara a porni sistemul de operare si aplicatiile acestuia
+Posibilitatea de a restaura imaginea intr-o masina virtuala. Paragon Drive Backup Personal permite restaurarea in masini virtuale VMWare, SUN, VMWare Fusion.
+Posibilitatea de a exclude anumite foldere si fisiere din imaginea de backup, pentru a reduce considerabil dimensiunile acesteia.
+Optiunea de a salva doar fisierele media (Media Backup) – aplicatia va creea o imagine de backup doar pentru pozele, muzica si filmele salvate in calculatorul dvs.
c) Acronis True Image 2009 Home Edition
Aplicatia de la Acronis Software este disponibila comercial, la pretul de 49.99 USD fara TVA. Unealta de backup and restore este disponibila atat in versiunea pentru home-useri cat si in versiunea Enterprise, pentru retele medii si mari, cu posibilitatea de a instala un server central de backup ce va deservi toate statiile de lucru din retea. Aplicatia True Image Home este disponibila pentru testare, gratuit, timp de 30 de zile.
Asemanatoare din punct de vedere tehnic cu solutiile prezentate mai sus, Acronis True Image ofera o serie de facilitati unice, ce o diferentiaza de restul aplicatiilor de acest tip:
+posibilitatea de a salva copii de siguranta ale imaginilor de backup create
+optiunea de cautare in arhiva de backup dupa nume de fisier, meta-tag-uri si descrieri
+optiunea de a monta imaginea de backup ca si hard disk virtual pentru a-i edita continutul prin stergere, adaugare sau modificare de fisiere
+unelte pentru migrarea catre un alt PC a imaginii de restore: foarte utila in cazul in care restaurarea se face pe o alta masina decat pe cea originala, sau pe aceeasi masina dupa un upgrade al componentelor hardware
+posibilitatea de a salva imaginea in fisier cu compresie de tip ZIP pentru compatibilitate ridicata cu mai multe sisteme de operare
+posibilitatea de a cripta imaginile de backup cu cifru asimetric, pe 128 biti.
Recomandam fiecarui utilizator de PC sa foloseasca o astfel de solutie de backup pentru a minimiza riscurile pierderilor de date cauzate de configurari gresite, atacuri informatice, virusi, malware etc.


Комментариев нет:

Отправить комментарий