суббота, 20 апреля 2013 г.

Algoritmi simetrici de criptare



                                                    Algoritmi simetrici de criptare
 Standardul de Criptare a Datelor (în engleză Data Encryption Standard, DES) este un cifru (o metodă de criptare a informației), selectat ca standard federal de procesare a informațiilor în Statele Unite în 1976, și care s-a bucurat ulterior de o largă utilizare pe plan internațional. Algoritmul a fost controversat inițial, având elemente secrete, lungimea cheii scurtă și fiind bănuit că ascunde de fapt o portiță pentru NSA. DES a fost analizat intens de către profesionaliști în domeniu și a motivat înțelegerea cifrurilor bloc și criptanaliza lor.
DES este astăzi considerat nesigur pentru multe aplicații. Acest lucru se datorează în principiu cheii de 56 de biți, considerată prea scurtă; cheile DES au fost sparte în mai puțin de 24 de ore. De asemenea, există unele rezultate analitice care demonstrează slăbiciunile teoretice ale cifrului, deși nu este fezabilă aplicarea lor. Se crede că algoritmul este practic sigur în forma Triplu DES, deși există atacuri teoretice și asupra acestuia. În ultimii ani, cifrul a fost înlocuit de Advanced Encryption Standard (AES).
Securitatea criptarii simetrice (cu cheie secreta) depinde de protectia cheii; managementul acestora este un factor vital in securitatea datelor si cuprinde urmatoarele aspecte:
- generarea cheilor. Pot fi folosite, cu o tabela de conversie, proceduri manuale (datul cu banul, aruncarea zarurilor), dar numai pentru generarea cheilor master (folosite pentru cifrarea cheilor). Pentru cheile de sesiune sau de terminal sunt necesare proceduri automate, de generare (pseudo) aleatoare, care se pot baza pe amplificatoare de zgomot, functii matematice si diversi parametri (numarul curent al apelurilor sistem, data, ora etc).
- distributia cheilor. Cu privire la transportul cheii secrete, problema este in general rezolvata prin folosirea unei alte chei, numita cheie terminal, pentru a o cripta. Cheile de sesiune - generate numai pentru o comunicatie - sunt transportate criptat cu cheile terminal care, de asemenea, pot fi protejate (cand sunt memorate) cu alta cheie, numita cheie master.
- memorarea cheilor. Utilizarea algoritmilor simetrici, in cazul a N entitati care doresc sa comunice, implica N(N-1)/2 chei de memorat intr-un mod sigur. in realitate, nu toate legaturile bidirectionale se stabilesc la acelasi timp; este motivul pentru care se utilizeaza cheile de sesiune. Cheile terminal, care cripteaza numai date foarte scurte (chei de sesiune), sunt foarte dificil de atacat. Cand sunt folosite chei publice, X500 pare cea mai buna solutie pentru managementul cheilor. Cheile publice sunt pastrate in directoare X500, ca certificate semnate cu o semnatura digitala a Autoritatii de certificare (Certificate Authority).
Intalnim urmatoarele tipuri de sisteme de criptare cu algoritmi cu cheie secreta:
- cifrul DES (DES simplu, DES cu sub-chei independente, DESX, DES generalizat GDES, DES cu cutii S alternative, DES cu cutii S dependente de cheie);
- cifrul IDEA;
- cifrul FEAL;

- cirful LOKI;
-cifrul RC2.

Комментариев нет:

Отправить комментарий